Yleisimpiä (ja klassisimpia) tiedossa olevia raskausoireita ovat mm. aamupahoinvointi, väsymys, tiettyjen ruoka-aineiden himoitseminen, jatkuva pissahätä, painon nousu, kuukautisten poisjäänti ja mielialan heilahtelut. Koska kaikki näistä oireista kuuluvat keskivertonaisen peruselämään pelkällä viikkotasolla, on suositeltavaa tehdä raskaustesti, mikäli googlen oire-haulla ei löydy sarsia, syöpää tai ebolaa täsmällisempää syytä, tai muuten epäilet olevasi raskaana. Saatat jälleen hämmästyä tikun kasteltuasi, että elämäsi suurimmat asiat tapahtuvat nimenomaan vessassa. 

Seuraavassa liki väkipakolla nyhjäistyssä tekstissä läpivalaisen hieman tähän mennessä tutuksi tulleita raskausoireita (niitä yleisesti tiedossa olevia sekä niitä hieman tuntemattomampia).

1. Pahoinvointi. Tuo yleisin ja joka ikisen tuntema kliseinen olotila on seurausta joko edellisyön henkilökohtaisesta alkoholinkulutuksen ylimitoittamisesta ja/tai sen seurauksena tehdyistä huonoista lisävalinnoista jatkoseuran suhteen. Vaihtoehtoisesti sikäli mikäli olet tai epäilet olevasi siunatussa tilassa ja/koska krapulaoireilu pitkittyy useammalla päivällä, kannattaa alkoholinkäyttöä rajoittaa. Seuraavassa lisää nimenomaan sisälläsi mahdollisesti jakaantuvan soluryhmittymän aikaansaamasta kestokrapulasta: (Aamu)pahoinvoinnilla tarkoitetaan sitä kuvottavaa huonoa oloa, mikä hallitsee tulevan äidin elämää raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana, ihan mihin tahansa vuorokauden aikaan tahansa. Yleensä se on ohi viimeistään 14. raskausviikolla, mutta kaikki eivät edes kärsi pahoinvoinnista koko raskausaikana. Jotkut - kuten allekirjoittanut - vain viidennellä viikolla tai syödessään liikaa (not sure if same thing). Sanovat, että etomisalttius johtuisi raskaushormoneista. Väitän, että kyseessä on vierotusoire normaalista, huolettomasta elämästä. Myönnän, että tapasin ennen plussaa tupakoida, käyttää alkoholia ja elää muuten vaan spontaanisti miettimättä tarkemmin, onko teoistani tai epäsäännöllisestä vuorokausirytmistäni haittaa terveydelle. Pahoinvointi on kuitenkin hyvä asia, sillä sitä ei tapahtunut minulle, ja sen turhaan odottaminen vei huomioni ensimmäisinä viikkoina pois muista orastavista raskausoireista.

2. Mielihalut. Luulitko, että mielihaluista puhuttaessa tarkoitetaan vain sitä, että joskus tekee kovasti mieli esimerkiksi mansikkaa? Osittain väärin. Tiedän nyt, että mielihaluilla tarkoitetaan varmastikin myös lisääntynyttä tarvetta juoksuttaa puolisoa lähikaupan hyödykehyllyille etsimään tulevan lapsensa äidille lihapiirakkaa ja viinirypäleitä samalla kun tämä shoppailee äitiysvaatteita kotisohvalla netistä. Tai eipä shoppailekaan, koska kaikki näyttää kuitenkin lihavalta ja on rumia päällä, eikä missään valmisteta tyylikkäitä äitiysvaatteita ja sekös vasta syvästi vituttaa. Mielihaluihin luetaan täten luonnollisesti myös murhanhimo, joka valtaa kantavana olevan paksukaisen milloin mistäkin vähäpätöisestä syystä. Maitopurkki, joka ei mahdu pystyasennossa täpötäyteen jääkaapin oveen aiheuttaa Hiroshiman kaltaisen myrkkyryöpytyksen samoin kuin vinossa oleva tietyssä valossa väärän väriseltä näyttävä koristetyyny takkahuoneen sohvalla. Mielihaluilla tarkoitetaan myös sitä, että raskaana olevan tekee ajoittain mieli syödä multaa tai pelata Skip-boa kahdeksan tuntia putkeen maanantai-iltaisin. Tavallaan samaan kategoriaan mielihalujen kanssa kuuluu myös seuraava, varsin nöyryyttävä oire: 

3. Mielialan ailahtelu. Entisenä tunneköyhänä kivenä ymmärrän nykyään sanan täydellisessä merkityksessä, miltä tuntuu olla ailahteleva. Se on sitä, kun mullan syömisen kieltäminen tai ulkopuolisten ymmärtäväinen kommentti "tämähän johtuu vain hormooneista" aiheuttaa tunnekuohun. Tai kun pysähdyt hilpeänä autolla liikennevaloihin, mutta muutut sekunnissa raivotautiseksi, keskisormeaan näyttäväksi ammattiautoilijaksi, kun typerästi käyttäytyvä pyöräilijä ajaa täysin liikennesääntöjen mukaisesti pyörätietä ohitsesi ja samalla näet edessä olevan katumaasturin peräpuskurissa lommon, joka saa sinut musertavan surun valtaan, mitä seuraa välitön mielipuolen nauru järkevyydestä vastaavan aivolohkosi ottaessa viimein vallan. Palaat takaisin neutraaliksi työmatkalaiseksi juuri sopivasti liikennevalojen vaihtuessa punaisesta vihreäksi ja kaasutat pois nöyryyttävästä tilanteesta kaikkine psykooseinesi. Aikaa tähän meni vain 50 sekuntia ja mietit, kuinka paljon mielummin olisit samassa ajassa syönyt ketsupilla kuorrutetun Atrian lihapiirakan.

Sisäisessä fiilislotossa jaellaan samanlaisella epäloogisella ja valonnopealla kaavalla sattumanvaraisia reaktioita työmatkojen ohella myös silloin, kun esimerkiksi imuroit rauhassa kotona, punnitset marketissa jäävuorisalaattia, kaadat töissä asiakkaalle kahvia tai kaverisi kysyy, kuinka paljon irtokarkkia tarvitset elokuvateatteriin. Voit olla turhia stressaamatta täyspotin osumisesta kohdallesi, sillä tässä lotossa voitat aina. Tiineen naisen hermosto on näet taantunut hetkessä kaksivuotiaan tasolle.

Oraalisesti toteutettavista mielihaluista puhuttaessa on hyvä muistaa, että ne eivät saisi sisältää tiettyjä ruoka-aineita tai muita henkisen balanssin kannalta oleisia tuotteita, sillä raskaana olevan "kielletyiden aineiden" listalla ovat mm. kaikki parhaat sapuskat, kuten kovat juustot, mozzarella, kylmäsavulohi, maksalaatikko, alkoholi, tupakka ja energiajuomat. Tässä lista vain niistä, mitkä aiheuttivat minulle vierotusoireita. Näitten lisäksi kiellettyä on myös riskialttiimmat urheilulajit/harrastukset sekä jopa kesyimmät huvipuistoelämykset, kuten tukkijoki, vekkulitalo ja laskuvarjohyppy. Liekö siis mikään ihme, että raskaus saa aikaan mediaseksikkään "hehkumisen" (tästä lisää varmasti toisella kertaa) ja sanattoman onnen ohella ennen kaikkea turhautumista ja aggressiota. Jos et usko, niin kokeile itse karsia elämästäsi kaikki epäterveellinen muutamaksi kuukaudeksi ja elää ilman kaikkia tärkeitä paheitasi, niin ymmärrät, miksi välillä tekee mieli tukistaa tuntematonta ohikulkijaa. Lujaa. 

4. Painon nousu. Tietysti usein nousee ja syy on ilmeinen: nyt siihen on lupa! Lupa näyttää reilusti keskivartalolihavalta - mitä isompi maha, sen parempi. Tämä on kaikista raskausoireista vähiten häiritsevä. Ei pidä silti ajatella, etteikö lantion venyminen ja joka paikan horisontaalinen liikakasvu häiritsisi, sillä kyllä häiritsee. Asioiden tärkeysjärjestyksessä se vaan usein jää maitopurkin tai kaapinovien paukuttamisen varjoon. Todennäköisemmin painosi nousee raskausaikana väliaikaisesti välttämättömän (istukan, sikiön, lisääntyneen verimäärän, kohdun ja lapsiveden painon) lisäksi siksi, että kaiken hyvän ja maittavan ollessa kiellettyjen ruoka-aineiden listalla, olet löytänyt monipuolisen korvikevalikoiman paheillesi: irtokarkit. Sipsit. Jäätelön. Suklaavanukkaat.
Painon nousua varmempaa on, että rinnat kasvavat. Tätä en kommentoi. Mies väittää kuitenkin, että mukavaa on. 

5. Väsymys, huonomuistisuus, nopeutunut aineenvaihdunta. Nämä kuuluvat auttamatta yhteen kaavalla isä, poika ja epäpyhähenki. Väsymisestä seuraa huonomuistisuus, josta seuraa se, että unohdat jälkikasvusi super-marketin pakastealtaille (mikäli jälkikasvua on jo ehtinyt ilmaantua) tai vaihtoehtoisesti koirasi kahdeksaksi tunniksi vaatehuoneeseen. Lisäksi saatat unohtaa, että olet juuri syönyt, ja koska nopeutunut aineenvaihduntasi aiheuttaa kroonisen näläntunteen, teet itsellesi uuden ruoka-annoksen. Sama toistuu, kunnes pissahätä katkaisee viheliään oravanpyörän. Tämän valossa saattaisi jopa olla, että tämä epäpyhä kolminaisuus heijastuu suoraan kohtaan numero 4. 

Viimeisenä ja vähiten miellyttävänä saanen esitellä kohdan

6. Kivut. Ihan kaikki kiputilat kuuluvat raskauteen. Pääkipu, hartiakipu, vatsakipu, selkäkipu, lonkkakipu, repäisykivut, liitoskivut, närästys, särky, särky ja särky. Luonnollisesti raskaana olevia syrjitään myös apteekissa, sillä ainut tiineille sallittu lääke on Panadol (no on oikeasti muitakin tehottomia nappeja, kuten Rennie). Yritä siinä sitten siunatun tilan puolen välin jälkeen lukuisine särkyinesi Citymarketin tai Prisman loputtoman pitkillä käytävillä säilyttää edes jonkinasteisesti harhaanjohtava, seesteinen ulkokuori ja hehkua.

medicin.jpg
Useimmat oireet ovat seurausta raskaushormonivyörylle, jonka istukan toiminta aloittaa. Monet pitävät tätä koko raskausajan kestävää henkistä kärsimystä, kuten selittämätöntä uupumusta ja villiä mielialan heilahtelua evoluution aikaansaannoksena, jonka tarkoituksena on valmistaa tulevaa äitiä ja isää rankkaan vauva-aikaan. Väsymyksen tarkoituksena on totuttaa vanhempi nukkumaan pienemmissä jaksoissa, jottei vastasyntyneen lukuisat yöheräilyt tulisi totaalisena yllätyksenä, kun taas oma psykoottinen mieliala kehittää etenkin äitissä empaattisen superkyvyn ymmärtää verbaalisesti taidottoman imeväisensä muuttuvia tunnetiloja. Osansa vanhemmuuden supertaidon opettelusta saa varmasti myös lapsen tuleva isä, joka joutuu tuon tuosta pokeri-ilmeellä kohtaamaan hormonihuuruisen naisensa, ja esittämään ettei yhtään kaduta.